T: +8617773160488

EN
Всички категории

фирма Новини

Ти си тук : Начало>Новини>фирма Новини

Qingtuo описва накратко историята на развитието на суперсплав

ВРЕМЕ: 2021-08-18 ХИТОВЕ : 59

20-1

суперсплавие един от широко използвани материали в различни индустрии у нас през последните години, но историята на неговото развитие всъщност е въведена в страната от чужда технология за производство на стомана. Qingtuo представя накратко историята на развитието на суперсплавта.

Процесът на разработване на суперсплави

От края на 1930-те години на миналия век Великобритания, Германия, САЩ и други страни започват да изучават суперсплави. По време на Втората световна война, за да отговори на нуждите от нови авиационни двигатели, изследванията и използването на суперсплави навлизат в период на бурно развитие. В началото на 1940-те години на миналия век Великобритания първо добави малко количество алуминий и титан към сплав 80Ni-20Cr, за да образува γ┡ фаза за укрепване и разработи първата сплав на основата на никел с по-висока якост при висока температура. В същия период Съединените щати започнаха да използват сплав на основата на виталий кобалт за производство на лопатки, за да отговорят на нуждите от разработването на турбокомпресори за бутални аеродвигатели. В допълнение, Съединените щати са разработили и сплави на базата на никел Inconel за производство на горивни камери на реактивни двигатели. По-късно, за да подобрят допълнително високотемпературната якост на сплавта, металурзите добавиха волфрам, молибден, кобалт и други елементи към сплавта на основата на никел, за да увеличат съдържанието на алуминий и титан, и разработиха серия от сплави, като например британските "Nimonic" и американските "Mar-M" и "IN" и др.; в сплавта на базата на кобалт се добавят никел, волфрам и други елементи за разработване на различни високотемпературни сплави, като X-45, HA-188, FSX-414 и др. Поради липсата на кобалтови ресурси, разработването на суперсплави на базата на кобалт е ограничено. През 1940-те години на миналия век са разработени и суперсплави на желязо. През 1950-те години на миналия век се появяват марки като A-286 и Incoloy901. Въпреки това, поради слабата им стабилност при високи температури, тяхното развитие е по-бавно от 1960-те години на миналия век. Съветският съюз започва да произвежда суперсплави на базата на никел с марка "ЭИ" около 1950 г., а по-късно произвежда серия деформирани суперсплави "ЭП" и серия отлети суперсплави "ЖС". Китай започва пробно производство на суперсплави през 1956 г. и постепенно формира серия "GH" от деформирани суперсплави и серия "K" от отлети суперсплави. През 1970-те години на миналия век Съединените щати също приеха нови производствени процеси за производство на насочени кристални лопатки и турбинни дискове за прахова металургия и разработиха монокристални лопатки и други компоненти от високотемпературна сплав, за да отговорят на нуждите от повишаване на температурата на входа на турбините на аеродвигателите. .


Начини за увеличаване на силата

Суперсплавта трябва да има висока якост на пълзене и издръжливост, добра устойчивост на термична умора и механична умора (виж умора), добра устойчивост на окисляване и газова корозия и стабилна организация. Сред тях силата на пълзене и издръжливостта са най-важни. Начините за подобряване на якостта на суперсплавите са:

 

Подсилване на твърд разтвор

Добавянето на елементи (хром, волфрам, молибден и т.н.) с различни атомни размери от основния метал причинява изкривяване на решетката на основния метал, добавянето на елементи, които могат да намалят енергията на грешката при подреждане на матрицата на сплавта (като кобалт ) и добавяне на елементи, които могат да забавят скоростта на дифузия на матричните елементи Елементи (волфрам, молибден и др.) за укрепване на матрицата.

 

Укрепване на валежите

Чрез обработка на стареене, втората фаза (γ┡, γ", карбид и др.) се утаява от пренаситения твърд разтвор за укрепване на сплавта (виж фаза на сплавта). γ┡ фазата е същата като матрицата, с лице -центрирана кубична структура, решетка Константата е подобна на матрицата и кохерентна с кристала, така че γ┡ фазата може да бъде равномерно утаена в матрицата под формата на фини частици, което възпрепятства движението на дислокациите и произвежда значителен ефект на укрепване γ┡ фазата е интерметално съединение тип A3B, а A представлява никел, кобалт, B означава алуминий, титан, ниобий, тантал, ванадий и волфрам, докато хром, молибден и желязо могат да бъдат или A, или B. типичната γ┡ фаза в сплавите на основата на никел е Ni3 (Al, Ti). Усилващият ефект на γ┡ фазата може да бъде засилен по следните начини: ① Увеличете броя на γ┡ фазата; ② Направете γ┡ фазата и матрицата да има подходяща степен на несъответствие за получаване на усилването ef ефект на кохерентно изкривяване; ③Добавете ниобий, тантал и т.н. Елементите увеличават граничната енергия на антифазовия домен на γ┡ фазата, за да подобрят способността й да устоява на дислокационно рязане; ④ Добавяне на кобалт, волфрам, молибден и други елементи за увеличаване на силата на γ┡ фазата. γ" фазата е тетрагонална структура, центрирана по тялото, и нейният състав е Ni3Nb. Поради голямата степен на несъответствие между γ" фазата и матрицата, тя може да причини голяма степен на кохерентно изкривяване, така че сплавта да получи висока граница на провлачване. Въпреки това, укрепващият ефект намалява значително, когато температурата надвиши 700 ℃. Суперсплавите на базата на кобалт обикновено не съдържат γ┡ фаза, докато укрепват с карбид.

 

Укрепване на границите на зърното

При високи температури границата на зърното на сплавта е слабото звено и добавянето на малко количество бор, цирконий и редкоземни елементи може да подобри здравината на границата на зърното. Това е така, защото редкоземните елементи могат да пречистят границите на зърното, атомите на бора и циркония могат да запълнят свободните места на границите на зърното, да намалят скоростта на дифузия по границите на зърното по време на процеса на пълзене, да инхибират натрупването на карбиди по границите на зърното и да насърчават сфероидизацията на втория фаза на границата на зърното. В допълнение, добавянето на подходящо количество хафний към отлятата сплав също може да подобри здравината и пластичността на границата на зърното. Топлинната обработка може също да се използва за образуване на верижни карбиди по границите на зърното или за предизвикване на огъване на границите на зърното за подобряване на пластичността и здравината.

 

Подсилване на оксидната дисперсия

Чрез метода на праховата металургия към сплавта в дисперсно състояние се добавят малки оксиди, които остават стабилни при високи температури, като по този начин се получава значителен укрепващ ефект. Обикновено добавените оксиди включват ThO2 и Y2O3. Тези оксиди укрепват сплавта, като възпрепятстват движението на дислокациите и стабилизират дислокационната субструктура.

Кингтуо е професионално производство и доставчик на високопрецизни изковки от специални сплави и суперсплави,След 25 години развитие, Qingtuo вече е нараснал до над 200 служители, половината от които са работили в индустрията за високотемпературни сплави повече от 10 години. Освен това разполагаме с 15 продуктови експерти и опитни техници, за да гарантираме качеството на продукта. 

Qingtuo разполага с международни усъвършенствани специални металургични възможности, включително 6-тонна вакуумна индукционна пещ, 6-тона вакуумно дъгово претопяване, 18-тонно претопяване на електрошлака и 18-тонно претопяване на електрошлака с защита от аргон, 20-тонна пещ за AOD рафиниране 20 тонна LF пещ, 20-тонна VOD рафинираща пещ, производствена линия, 25MN & 8MN ковашки машини, валцова машина тип 450 и 320, машина за изправяне тип 90, машина за изправяне тип 40 със 7 ролки хиперболична крива, тип 40 машина за изправяне с 11 ролки тип 100, машина за одиране, машина за одиране тип 40, машина за безцентрово шлайфане тип 83 и машина за безцентрово шлайфане тип 80.

И нашият бизнес е нараснал и се е развил от традиционни индустрии към други нови технологични области като петрол и газ, нефтохимическа, ядрена, биологична медицина, електроенергия, корабостроене, авиация и космическо пространство. 

Предоставихме нашите висококачествени сплави на основата на Ni и сплави на базата на Co на клиенти в повече от 60 страни. Имаме много сплави с предимства като 245SMo, 17-4PH, 904L, S32760, Nitronic 60, Nimonic C263, Inconel 713C, Inconel 718, Inconel 601, Incoloy 901 и Monel K500.