86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

9 Указания за заварено производство на никелови сплави Hastelloy C-276

ВРЕМЕ: 2020-06-08 ХИТОВЕ : 2

Hastelloy C-276, UNS N10276, или накратко C276, е най-разпространената устойчива на корозия сплав на никелова основа, подходяща за различни химически индустрии, съдържащи окислителни и редуциращи среди. Високото съдържание на молибден и хром прави сплавта устойчива на хлорна йонна корозия, волфрамовият елемент допълнително подобрява устойчивостта на корозия.

Hastelloy C-276 е един от единствените материали, които са устойчиви на корозия от мокър хлорен газ, хипохлорит и разтвори на хлорен диоксид. Има значителни ефекти върху разтвори на хлоридни соли с висока концентрация, като железен хлорид и меден хлорид. Устойчивост на корозия.

Hastelloy C-276 има девет основни предпазни мерки при заваряване, "Резюмето е както следва:

1. Почистване преди заваряване
Поради замърсяванията и оксидите, полепнали по повърхността на Hastelloy, зоната на заваряване трябва да се почисти преди заваряване. Методът на почистване може да бъде механично почистване, тоест зоната на заваряване се полира с ъглошлайф, докато се покаже металният блясък. Широчината на почистване трябва да бъде повече от 100 mm, за да се гарантира, че замърсяванията не влизат в зоната на заваряване.
2. Метод на заваряване
Заваряването обикновено се извършва чрез метод на директно свързване с постоянен ток. При директна връзка с постоянен ток температурата на нивото на волфрама е ниска, допустимият ток е голям, загубата на ниво на волфрама е малка, краят на нивото на волфрама е полиран на 30°, а главата е леко полирана извън равнината.
3. Газова защита
Hastelloy C-276 трябва да предприеме мерки за минимизиране на устойчивостта на корозия на заваръчния шев и зоната на топлинно въздействие, като например заваряване с волфрамов газ (GTAW), заваряване с газ с метален електрод (GMAW), заваряване под флюс или някои други методи за заваряване, които минимизират устойчивост на корозия на заваръчни шевове и зони на топлинно въздействие.
4-1Помислете за очевидния защитен ефект на газ аргон: добра защита, концентрирана топлина, добро качество на заварката, малка зона на топлинно въздействие, малка деформация на заваръчния шев, така че устойчивостта на корозия на заваръчния шев и зоната на топлинно въздействие да бъде намалена до минимум.

4. Жлеб за заваряване
Заваръчните канали за предпочитане се обработват чрез механична обработка, за предпочитане студена обработка, за да се гарантира, че формата, размерът и грапавостта на обработената повърхност отговарят на изискванията на правилата за чертежа или заваръчния процес. Механичната обработка на жлеба преди заваряване ще доведе до втвърдяване на работата, така че е необходимо да се шлайфа обработеният жлеб преди заваряване. Жлебовете за заваряване не трябва да имат дефекти като разслояване, сгъване, напукване и разкъсване.

Заварете жлеба и металната повърхност в рамките на 50 мм ширина от двете страни, за да премахнете цвета на окисление, и почистете с разтворители без оксиди като етанол, ацетон или пропанол, за да премахнете замърсители като мазнини, влага, следи от тебешир и др. свободна кожа или целулозна гъба. „Специална стомана 100 секунди“ напомня, че безполезните консумативи за заваряване, вредните вещества по нечистите дрехи и обувки на работниците трябва да бъдат предпазени от контакт с детайла, за да се избегне замърсяване на детайла.


5. Избор на заваръчни материали
Ronsco препоръчва: използвайте ERNiCrMo-4 заваръчна тел и използвайте ENiCrMo-4 като електрод. Тази заваръчна тел има отлична устойчивост на корозия и производителност на процеса. Неговият химичен състав е подобен на основния материал и съдържанието на манган е по-високо от основния материал. Може да подобри устойчивостта на пукнатини и да контролира порьозността по време на заваряване. Особено ултра-ниското съдържание на въглерод представлява риск от предотвратяване на междукристалната корозия.
4-2

6. Предварително загряване и температура на междинния слой:
При стайна температура заваряването на Hastelloy обикновено не изисква предварително загряване. Само когато температурата на въздуха е под нула градуса или когато се натрупва влага, основният материал трябва да се нагрее, но температурата на нагряване трябва да достигне само 30-40 ℃.

По време на процеса на заваряване, заваръчният метал ще образува метално съединение Fe-Cr при висока температура (375-875°C) за дълго време, тоест σ фазата, производителността на σ фазата е изключително твърда и крехка , и се разпределя на границата на зърното. Да доведе до намаляване на ударната якост на заваръчния метал и да стане крехък.
Когато се използва многослойно заваряване, температурата между слоевете трябва да е по-ниска от 90 ℃, целта е да се предотврати твърде дълго 375-875 ℃, което води до крехкост на сигма фаза.

7. Предпазни мерки по време на заваряване
За да намалите входящата топлина при заваряване, опитайте се да изберете малък заваръчен ток и използвайте бързия метод на заваряване за заваряване. Освен това, тъй като Hastelloy е предразположен към напукване в крайната позиция на дъгата, дугата трябва да бъде запълнена, когато дъгата е затворена. Преди дъгова заварка предишната дъгова яма трябва да бъде полирана и след това почистена с мека четка, преди да продължите. Последващо заваряване. Тези две лечения могат да потиснат появата на горещи пукнатини.

Заварените съединения са предразположени към междукристална корозия. Включително междукристална корозия на заваръчния шев, "ецване с нож" в прегрятата зона близо до линията на сливане и междугрануларна корозия на температурата на сенсибилизация в зоната на топлинно въздействие.

8. Термична обработка след заваряване:
Въпреки това, в много тежки среди, C-276 материалите и заварените части трябва да бъдат термично обработени с разтвор, за да се получи най-добра устойчивост на корозия.
Hastelloy C-276 сплав материал разтвор термична обработка, "специална стомана 100 секунди" се счита, че включва два процеса: (1) нагряване при 1040 ℃ ~ 1150 ℃; (2) бързо охлаждане до черно състояние (400 ℃ в рамките на две минути отляво и отдясно), материалът, обработен по този начин, има добра устойчивост на корозия. Следователно, облекчаващата стрес топлинна обработка на сплав Hastelloy C-276 е неефективна. Преди термичната обработка петна от масло по повърхността на сплавта трябва да бъдат почистени от всяка мръсотия, която може да генерира въглерод по време на топлинната обработка.

Повърхността на сплавта Hastelloy C-276 ще произвежда оксиди по време на заваряване или термична обработка, което намалява съдържанието на Cr в сплавта и влияе върху устойчивостта на корозия, така че трябва да бъде почистена. Можете да използвате телена четка от неръждаема стомана или шлифовъчен диск, след което потопете в смес от азотна киселина и флуороводородна киселина в подходящо съотношение за мариноване и накрая изплакнете с чиста вода.

9. Предпазни мерки за инструменти за заваряване:
Инструментите за обработка трябва да бъдат специални инструменти за почистване на никелови сплави. Тези инструменти трябва да се съхраняват отделно и ясно маркирани, за да се предотврати объркване с други инструменти.

Трябва да се внимава да се предотврати контакт на детайла с нискотопими метали, за да се предотврати образуването на чупливост на нестабилни метали поради увеличаване на въглерода или сярата. Използването на тебешир, мастило и мехлем за измерване на температурата също трябва да бъде ограничено по време на производствения процес.

Шлифовото колело, използвано за шлайфане на детайла, не трябва да съдържа железни йони, а лепилото не трябва да е органична смола.

Позиционирането на оборудването под налягане преди заваряване се извършва, като се използва същият процес като квалифицираното официално заваряване, а позициониращият заваръчен шев трябва да бъде разтопен в постоянния заваръчен шев в края. Заварените части не се допускат да се сглобяват принудително, за да предизвикат локално втвърдяване на заварените части.