86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

Инструкции за контролиране на изкривяването при гасене на ковани зъбни колела

ВРЕМЕ: 2021-08-10 ХИТОВЕ : 6

19-1


Угасване на ковани зъбни колела е основната връзка, която причинява изкривяване. Основният метод за контролиране на изкривяването при гасене е охлаждането на всички части на предавката възможно най-равномерно. Освен това има някои забележителни проблеми:

1. Влиянието на закаляването на самата стомана върху изкривяването.

Колкото по-висока е закаляването на стоманата, толкова по-голям е обемът, участващ в трансформацията на конструкцията. Когато детайлът е напълно закален и целият е мартензит, разликата в обема между преди и след закаляване достига максимум, а промяната в обема на стоманата с 1% съдържание на въглерод е около 1%; ако само половината от втвърденото, тоест половината от обема се гаси в мартензит , Разликата в обема преди и след закаляването ще бъде два пъти по-малка от първата. Следователно, колкото по-малка е закаляването, толкова по-малко е изкривяването при гасене. Напротив, изкривяването при гасене на кованото зъбно колело е по-голямо.

В много ковани зъбни колела, за да се реши проблемът с изкривяването, често се използва методът за намаляване на твърдостта на сърцевината. Въпреки това, като се има предвид здравината на зъбното колело, твърдостта на сърцевината не може да бъде твърде ниска, тъй като важна причина за повреда от умора на много зъбни колела е отклонението на твърдостта на сърцевината. Следователно това се превърна в голямо противоречие в производството на съоръжения. За да се разреши противоречието между якостта на зъбното колело и изкривяването на топлинната обработка относно изискванията за твърдост на сърцевината на зъбното колело, закаляването на стоманата трябва да бъде разумно ограничено.

Експериментите показват, че докато закаляването (или твърдостта на сърцевината) на стоманата е сходно, изкривяването също е подобно, което осигурява благоприятни условия за контролиране на изкривяването. За изкривяването при закаляване на зъбните колела е важно нивото на закаляване на стоманата, но по-важно е честотната лента на закаляването на стоманата, тоест степента на колебание на закаляването. Именно тъй като закаляването на стоманата е от голямо значение за закаляването на зъбните колела, всички страни са включили закаляването в стандартите за стомана. През последните години ширината на втвърдяващите се ленти е допълнително стеснена. Например, германските "Технически условия за доставка на въглеродни и закалени стомани" наскоро предвиждат тесни закаляеми стомани и честотната лента е намалена от 8 HRC на обикновените закаляеми стомани на 5 HRC. Новият стандарт, издаден от нашата страна през 2004 г., също намалява ширината на втвърдяващата се лента в сравнение с оригиналния стандарт.

2. Принудително закаляване под налягане.

Много местни производители на ковани зъбни колела застъпват концепцията за безплатно охлаждане, за да опростят процеса, да улеснят работата и да намалят разходите. Развитието на технологията и оборудването за принудително охлаждане също е силно засегнато. За съжаление е трудно да се контролира изкривяването на зъбни колела със специални структури като конусни зъбни колела чрез свободно гасене. В продължение на десетилетия изкривяването на конусните зъбни колела измъчва индустрията за ковашки зъбни колела в моята страна. Всъщност, в производството на топлинна обработка, за изкривяване на огъване на детайли като малки спирални бормашини и тънки пръти, всеки признава използването на изправяне под налягане за постигане на стабилно масово производство; и за тънкостенни и едростенни зъбни колела в ковани зъбни колела. За части като дискови конусни зъбни колела и зъбни втулки на автоматичния синхронизатор, използването на охлаждане на пресата може също да елиминира или намали влиянието на различни потенциални фактори на изкривяване, съществуващи в производствения процес и процеса на топлинна обработка при силно налягане. Цената, платена за безплатно гасене, е много по-ниска. Следователно принудителното охлаждане трябва да бъде важен и незаменим процес.

Напоследък в чужбина беше разработен процес на формовано индукционно закаляване за втвърдяване на специални зъбни колела, особено конусни зъбни колела и втулки на синхронизаторите, и постигна значителни резултати. Този нов процес съчетава предимствата на индукционното втвърдяване и компресионното втвърдяване, което може значително да намали изкривяването и може да намали или елиминира последващите процеси. Освен това, тъй като индукционното втвърдяване се гаси с охлаждаща течност на водна основа, зъбното колело след термична обработка не е необходимо да се почиства. В същото време вграденият индуктор може да се използва не само за нагряване и закаляване, но и за нагряване и закаляване на части без допълнително оборудване, така че производствените разходи са значително намалени.

Ронско предоставят никелови сплави и специални сплави Високо прецизни изковки, Топ 10 на производството, специализирано в аерокосмическите изковки в Китай.

Нашите предимства:
● 25 години опит в производството на високотемпературни сплави.

● Професионален технически екип.

● 8 тона VIM +X тона VAR.

● Топ 10 на производителите на аерокосмически изковки.

● Доставчик на ковани двигателни компоненти на Rolls-Royce.