86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

Съответни политики и класификация на суперсплавите в китайската индустрия за суперсплави

ВРЕМЕ: 2021-08-09 ХИТОВЕ : 11

суперсплави се отнася до вид метален материал на базата на желязо, никел и кобалт, който може да работи дълго време при висока температура над 600 ℃ и определено напрежение. Суперсплавта има висока якост при висока температура, добра устойчивост на окисляване и корозия, добри характеристики на умора, издръжливост на счупване и други цялостни свойства. Най-голямата характеристика на суперсплавите не е, че тяхната абсолютна точка на топене е много висока, а че те все още имат добри характеристики при високи температури.

В „Дванадесетия петгодишен план за развитие на индустрията за нови материали“, публикуван през 2012 г., металните конструкционни материали от висок клас, включително суперсплави, бяха изброени като една от шестте ключови области за развитие на индустрията за нови материали

18-1

Съответни политики за индустрията на суперсплави
път
име на файла
съдържание
2012.1
"Дванадесетият петгодишен план за развитие на новата материална индустрия"
Основните поддържащи метални конструкционни материали за основно оборудване споменават лопатките от суперсплав за газови турбини и суперсплави за космическото пространство.
2015.5
„Произведено в Китай 2025 г.“
Сред десетте основни области, аерокосмическата, електрическата енергия и други области включват високотемпературни сплави
2016.10
„План за развитие на капацитета за иновации в индустриалните технологии (2016-2020)“
Ускорете разработването на ключови стратегически материали като суперсплави
2016.12
„13-та петилетка за развитие на национални стратегически нововъзникващи индустрии“
Изградете верига на адитивната промишленост и пробиете през специални материали за адитивно производство, като високотемпературни сплави
2016.12
„Ръководство за развитие на новата материална индустрия“
В новия проект за подобряване на нивото на осигуряване на материалите, материалите за аерокосмическо оборудване и материалите за енергийно оборудване споменават изследването и развитието на технологията на остриета от суперсплав, а материалите за адитивно производство във водещия пилотен проект за нови материали споменават пробиви в праховете от суперсплав и разработването на ключови нови приложения на материали като суперсплави. Демонстрирайте и формулирайте стандарти за високотемпературни сплави, никел, алуминий, магнезий и други метали и прахове от сплави
2017.4
„Специален план за научни и технологични иновации в областта на материалите през 13-та петилетка“ 
Усилено разработване на суперсплави, за да отговори на материалните нужди на големите проекти на моята страна и строителството на националната отбрана
2017.11
„Тригодишен план за действие за повишаване на основната конкурентоспособност на производството (2018-2020)“
Ускорете индустриализацията на съвременни метални и неметални ключови материали и се съсредоточете върху разработването на материали от суперсплави за двигатели
2017.12
„План за действие за развитие на индустрията за адитивно производство (2017-2020)“
Разработете висококачествени титаниеви сплави, суперсплави, алуминиеви сплави и други метални прахове с ниска скорост на кух прах, правилна форма на частиците, равномерен размер на частиците и ниско съдържание на примесни елементи.
2018.3
„Нов материален стандартен пилотен план за действие
(2018-2020)"
Пилотният стандарт за разработване на нови материали се фокусира върху високотемпературните сплави и реализира вътрешни доставки на високотемпературни сплави
2018.5
„Ръководство за работа на фонда за индустриална трансформация и надграждане за 2018 г.“
Основните основни материали се фокусират върху поддържащите материали от суперсплав за стандартни части за аерокосмическата индустрия
2019.11
„Каталог с указания за регулиране на индустриалната структура (издание 2019 г.)“
Желязото и стоманата поддържат високотемпературни сплави, машините поддържат високотемпературни компоненти на газовите турбини (изковки на корпуса на ротора за тежки газови турбини над 300 MW, мащабни високотемпературни лети джанти, цилиндрови блокове, лопатки и др.) и контрол системи

Източник на данни: компилация от обществена информация

В среда с висока температура материалът ще ускори разграждането и организацията е склонна към нестабилност, деформация и растеж на пукнатини под действието на температура и напрежение, окисляване и корозия на повърхността на материала по време на употреба, както и устойчивост на висока температура и устойчивост на високотемпературна сплав Корозията и други свойства основно зависят от нейния химичен състав и организационна структура.

Според елементите на матрицата, суперсплавите могат да бъдат разделени на суперсплави на базата на желязо (с 14.3%), суперсплави на базата на никел (с 80%) и суперсплави на базата на кобалт (отчитащи 5.7%)


Класификация на суперсплавите
Класификационен стандарт
тип
Материални характеристики
Основен елемент
Суперсплав на желязо
Известна още като топлоустойчива легирана стомана, топлоустойчивата легирана стомана може да бъде разделена на мартензитна, аустенитна, перлитна и феритна топлоустойчива стомана според нейните изисквания за нормализиране. Работната температура е ниска (600~850℃) и обикновено се използва за части с ниска работна температура в двигателя, като турбинни дискове, корпуси и валове.
Суперсплав на никелова основа
Най-високата работна температура (около 1000°C) се използва широко при производството на най-горещите части на авио-реактивни двигатели и различни промишлени газови турбини, като работни лопатки на турбини, направляващи лопатки, турбини и др.
Суперсплав на базата на кобалт
Работната температура е около 950 ℃, с добра леене и заваряемост. Използва се главно като материал за водещи лопатки. Сплавта е скъпа поради по-малко ресурси на кобалт.
Подготвителен процес
Деформирана суперсплав
Най-голямото количество е необходимо, за да се подготви първо високотемпературна основна сплав и след това да се преработи в материал чрез методи на студена и гореща деформация, като коване, валцуване и екструдиране. Степента на легиране и якостта при висока температура са ниски.
Лееща суперсплав
Колкото по-висока е работната температура и якост, толкова по-висока е степента на легиране. При това обстоятелство традиционното горещо формоване е по-трудно, а някои части са сложни по структура и са необходими процеси на прецизно леене, за да се направят детайли.
Суперсплав за прахова металургия
Използвайки пулверизиране на течен метал или прах от високоенергийна топкова фреза, кристалните зърна са фини, съставът и структурата са еднородни, а обработваемостта при горещо е значително подобрена. Отливъчните суперсплави, които трудно се деформират, могат да бъдат трансформирани в деформирани суперсплави чрез подобряване на тяхната термопластичност чрез прахов метод.
Интерметална комбинирана суперсплав
Ti-Al интерметалното съединение има ниска плътност, специфична якост, висока специфична твърдост и отлични характеристики при високи температури. Това е най-идеалният нов високотемпературен структурен материал за шах за аерокосмически полети.
Метод за укрепване
Усилена с твърд разтвор суперсплав
Има отлична устойчивост на окисляване, добра пластичност и формоспособност и определена якост при висока температура. Използва се главно за части с по-висока температура на околната среда, но по-ниско напрежение, като горивни камери и пламъчни тръби.
Усилена със стареене суперсплав
Има висока якост при висока температура и якост на пълзене, както и добра цялостна производителност. Използва се главно за части с високо натоварване, висока температура на околната среда и средна температура, като турбинни лопатки и турбинни дискове.
Усилена с оксидна дисперсия суперсплав
Оксидните частици са диспергирани в сплавта, която има висока термична стабилност и може да поддържа висока якост над 1000 ℃
Суперсплав с усилена граница на зърното
Добавянето на микроелементи като бор, церий, цирконий и магнезий към сплавта подобрява състоянието на границата на зърното и подобрява устойчивостта на пълзене на сплавта.

Източник на данни: компилация от обществена информация