86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

Супер неръждаемата стомана играе важна роля в индустрията за обезсоляване

ВРЕМЕ: 2021-03-31 ХИТОВЕ : 4

Супер неръждаема стомана е предпочитан от широкомащабната индустрия за обезсоляване в Близкия изток поради своята устойчивост на корозия и супер топлопроводимост. В изключително сухия Близък изток прясната вода е оскъдна, но населението продължава да расте, а питейната вода все още е много ценна стока.

В продължение на десетилетия районът разчита на процеси на обезсоляване, за да осигури ценна прясна вода за жителите на района.

11-1

Индустрията за обезсоляване е световна индустрия. В момента има повече от 17,000 174 комерсиални инсталации за обезсоляване по целия свят, осигуряващи използваема вода за XNUMX страни. Инсталациите за обезсоляване премахват солта и минералите от морската вода, което я прави по-подходяща за консумация от човека и селскостопанско напояване.

Капацитетът за обезсоляване в Близкия изток представлява повече от 60% от общия глобален капацитет. Саудитска Арабия е най-големият производител на обезсолена морска вода в региона. Поради своята устойчивост на корозия, супер неръждаемата стомана се превърна в предпочитания материал за оборудване за инсталации за дестилация и обезсоляване с обратна осмоза.


Процес на обезсоляване

Съвременните инсталации за обезсоляване обикновено използват два процеса - процес на дестилация или процес на обратна осмоза, като стоманата е основният материал на тези два процеса.

След като морската вода, транспортирана по тръбопровода, бъде обработена чрез един от процесите, тя ще бъде разделена на пречистена вода и концентрирана саламура, като солеността на концентрираната саламура е по-висока от тази на необработената морска вода.

Процесът на дестилация симулира процеса на водния цикъл, който използва топлина за изпаряване и кондензиране на морската вода, за да се постигне пречистване на морската вода.

В инсталация за обезсоляване с обратна осмоза, водна помпа с високо налягане се използва, за да накара морската вода да премине през мембрана, която позволява на водата да преминава, като същевременно блокира солта и други минерални твърди вещества.

Поради своята устойчивост на корозия, супер неръждаемата стомана се превърна в предпочитан материал за тези две инсталации за обезсоляване. Супер неръждаемата стомана е издръжлива и има ниски изисквания за поддръжка. Това е незаменима част от успеха на индустрията за обезсоляване.


Устойчивост на корозия на супер неръждаема стомана

Инсталациите за дестилация и обезсоляване обикновено използват дуплексни супер неръждаеми стомани, съдържащи молибден, като 2205 и 2304 супер неръждаеми стомани, които имат отлична устойчивост на корозия.

Дуплексната супер неръждаема стомана също има висока механична якост, което означава, че се използва по-малко при конструиране на оборудване и следователно общото тегло на изпарителя в инсталацията за обезсоляване може да бъде намалено с 30%, като по този начин се подобрява икономическата ефективност.

В инсталацията за обезсоляване с обратна осмоза, използването на 6% съдържаща молибден супер неръждаема стомана и супер дуплексна супер неръждаема стомана (например супер неръждаема стомана 2507, използвана в завода за обезсоляване на Ашкелон в Израел) също може ефективно да инхибира корозията.

Въпреки че технологията за обезсоляване продължава да напредва, супер неръждаемата стомана все още е често срещан материал с надеждност и устойчивост на корозия в индустрията за обезсоляване.


Нови зелени решения

Като енергоемка индустрия, обезсоляването има огромен въглероден отпечатък и настоящите иновативни нови технологии за обезсоляване ще помогнат на индустрията да стане по-екологична.

През януари 2020 г. правителството на Саудитска Арабия възложи на британската компания Solar Water да построи първата куполна инсталация за слънчево обезсоляване на страната в новия град "NEOM" на северозапад.

Съгласно куполната слънчева концепция на Solar Water, морската вода ще се влива в хидроложки купол, изграден от стомана и стъкло, а слънчевата радиация ще бъде концентрирана върху стъклената конструкция от стоманена рамка чрез използване на параболични огледала.

Тази иновативна технология може да образува "непрекъснат воден цикъл" вътре в купола. Устойчивостта на корозия и супер топлопроводимостта на стоманата са ключът към успеха на този проект.

С появата на решения за възобновяема енергия, стоманата като издръжлив, надежден и много рециклируем материал ще продължи да играе важна роля в областта на обезсоляването.