86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

Какво представляват никелови сплави? Какви са класификациите на никелови сплави?

ВРЕМЕ: 2021-07-31 ХИТОВЕ : 4

Никелова сплав, известен също като сплав на основата на никел, е сплав, съставена от добавяне на други елементи на базата на никел. Сплавта Monel, която съдържа около 30% мед, произведена около 1905 г., е по-ранна никелова сплав. Никелът има добри механични, физични и химични свойства. Добавянето на подходящи елементи може да подобри неговата устойчивост на окисляване, устойчивост на корозия, якост при висока температура и да подобри определени физични свойства.

Никелови сплави могат да се използват като материали за електронни тръби, прецизни сплави (магнитни сплави, сплави с прецизна устойчивост, сплави за електрическо нагряване и др.), Високотемпературни сплави на никелова основа, устойчиви на корозия сплави на базата на никел и сплави с памет на формата. Никеловите сплави се използват широко в сектори като енергийно развитие, химическа промишленост, електроника, навигация, авиация и космическо пространство.


Разделен по предназначение:

①Суперсплав на базата на никел.

Основните легиращи елементи са хром, волфрам, молибден, кобалт, алуминий, титан, бор, цирконий и др. Сред тях хромът играе антиокислителна и антикорозионна роля, а други елементи играят укрепваща роля. Има висока якост, устойчивост на окисляване и устойчивост на газова корозия при висока температура от 650~1000 ℃. Това е най-широко използваната и с най-висока якост на висока температура сред високотемпературните сплави. Използва се за производство на високотемпературни части на лопатки на авиационни двигатели и ракетни двигатели, ядрени реактори и оборудване за преобразуване на енергия.

②Сплав на базата на никел, устойчива на корозия.

Основните легиращи елементи са мед, хром и молибден. Той има добра цялостна производителност и може да устои на различни киселинни корозии и корозия под напрежение. Най-ранното приложение е никел-медна сплав, известна още като Monel; освен това има никел-хромова сплав, никел-молибденова сплав, никел-хром-молибденова сплав и така нататък. Използва се при производството на различни устойчиви на корозия части.

③Износоустойчива сплав на основата на никел.

Основните легиращи елементи са хром, молибден и волфрам, но също така съдържат малко количество ниобий, тантал и индий. В допълнение към устойчивостта на износване, неговата устойчивост на окисляване, устойчивост на корозия и производителност на заваряване също са добри. Може да се използва за производство на устойчиви на износване части и може да се използва и като покривен материал, който може да бъде покрит върху повърхността на други основни материали чрез процеси на намазване и пръскане.

④Прецизна сплав на базата на никел.

Включително меки магнитни сплави на базата на никел, прецизни резистентни сплави на базата на никел и електрически нагревателни сплави на базата на никел. Най-често използваната мека магнитна сплав е пермалой с около 80% никел. Максималната му пропускливост и началната пропускливост са високи, а коерцитивността му е ниска. Това е важен основен материал в електронната индустрия. Основните легиращи елементи на прецизните устойчиви сплави на базата на никел са хром, алуминий и мед. Тази сплав има високо съпротивление, нисък температурен коефициент на съпротивление и добра устойчивост на корозия и се използва за направата на резистори. Електрическата нагревателна сплав на базата на никел е никелова сплав с 20% хром, която има добра устойчивост на окисляване и устойчивост на корозия и може да се използва дълго време при температура от 1000 до 1100 ℃.

⑤Сплав с памет на формата на базата на никел.

Никелова сплав, съдържаща 50(at)% титан. Температурата на възстановяване е 70°C, а ефектът на паметта на формата е добър. Малка промяна в съотношението на никел-титановите компоненти може да промени температурата на възстановяване в рамките на 30-100°C. Използва се най-вече за производство на автоматично отварящи се структурни части, използвани в космически кораби, самовъзбуждащи се крепежни елементи, използвани в аерокосмическата индустрия, двигатели с изкуствено сърце, използвани в биомедицината и др.