86-17708476248

EN
Всички категории

Industry News

Ти си тук : Начало>Новини>Industry News

Какво е Инконел? Какви са характеристиките на Инконел?

ВРЕМЕ: 2021-07-31 ХИТОВЕ : 2

Inconel е сплав на основата на никел, желязо и кобалт, разработена за приложения, където 2113 изисква отлични механични и химични свойства при високи температури. Inconel 718 е 5261 втвърдяваща се никел-хром сплав; Високото съдържание на никел в Inconel 600 прави сплавта много силна устойчивост на хлоридна корозия при напукване от 4102 и 1653 и може да поддържа високата си устойчивост на корозия в намалено състояние. И също така има силна устойчивост на корозия в алкален разтвор; Inconel X-750 сплав е предимно суперсплав на базата на никел с γ, Ti, Nb)] фазово укрепване на стареене и др.

Inconel има еднофазна структура и има подобни проблеми с аустенитната неръждаема стомана по време на заваряване, като заваряване на горещи пукнатини, пори на заварка и междукристална корозия на заварените съединения.


(1) Чувствителност на заваряване на горещи пукнатини

Инконелното заваряване понякога произвежда макропукнатини, микропукнатини или и двете заварки. Термичното напукване се причинява от смесването на сяра, олово, фосфор или метали с ниска точка на топене, за да се образуват междугрануларни тънки филми и причиняват силно крехкост при високи температури. Обикновено се причинява от включвания, проникващи от повърхността по протежение на интергранулата. В допълнение, вложената топлина при заваряване е относително голяма, което причинява прегряване на заваръчната връзка и образуване на едри зърна. Някои нискотопими евтектични кристали са концентрирани върху грубите колоновидни граници на зърната. Те имат ниска якост и висока чупливост и лесно се образуват горещи пукнатини под действието на заваръчно напрежение. Когато дъгата е затворена, кратерът на дъгата не е запълнен, текущото време на разпадане е кратко, количеството на отложен метал в дъгата е малко и се появява ямка, силата му е слаба и е лесно да се образуват микропукнатини при дъгата под действието на напрежение на фазова трансформация и напрежение на задържане.


(2) Организацията е лесна да бъде груба

Под въздействието на топлината по време на заваряване, заваръчният шев и основният метал са склонни към прегряване, което води до едри кристални зърна и понижава механичните свойства и устойчивостта на корозия на съединението.


(3) Течният метал има лоша течливост, не е лесен за намокряне и разпръскване и е склонен към дефекти като подрязване и неразтопен

 Дори ако заваръчният ток се увеличи, течливостта на течния заваръчен метал не може да се подобри, но това ще доведе до странични ефекти. Прекомерният заваръчен ток не само ще прегрее заваръчната вана и ще увеличи вероятността от термично напукване, но и ще направи прекомерно деоксидатора на заваръчния метал. Изпарението увеличава порьозността.


(4) Чувствителност към устицата

Инконел, особено индустриален чист никел и др., поради малкото разстояние между течната фаза и лошата течливост, е лесно да се образуват пори, когато заваряването се охлажда бързо. Кислородът, водородът, азотът, въглеродният диоксид и газът въглероден оксид имат голяма разтворимост в разтопен течен инконел, но тяхната разтворимост в твърдо състояние е значително намалена. Когато заваряването на никелова сплав се промени от висока температура към студена, газът е в отложения метал. Разтворимостта на пирувата също намалява съответно. Освободеният газ в течния никел с лоша течливост не може напълно да прелее преди втвърдяването на заваръчния шев от сплав Inconel, за да образува пори.


(5) Дълбочината на проникване на заваръчния метал

Дълбочината на проникване на някои метали за заваряване Inconel е само половината от обикновената въглеродна стомана.


(6) Корозия в зоната на заваряване

Когато Ni-Mo сплавта преминава през температурната зона на сенсибилизация (1200℃~1300℃ и 600℃~900℃), богатите на молибден фази се утаяват по границите на зърното, което води до зони с изчерпване на Mo и междукристална корозия.